De chauffeurs rijden 300 tot 600 kilometer per dag. Hun voertuigen zijn veelal elektrisch of rijden op 100% biobrandstof. Rijksdocumenten bezorgt maar liefst 220.000 brieven per jaar, zoals dagvaardingen. Waar Koerier- en transportdienst verantwoordelijk is voor de vertrouwelijke, gerubriceerde en waardezendingen zoals telefoons en laptops. Of worden ingezet bij crises zoals het bezorgen van zelftesten in coronatijd. Wat de afnemer ook wenst, ze krijgen het voor elkaar; de 140 collega’s van de Rijkslogistiek. Donderdag 10 juli namen pSG Mark de Boer en pDG Gea van Craaikamp een kijkje op locatie Rijswijk.

Klein inkijkje in groots bedrijf

Of er nog extra gestofzuigd moet worden in de loods. Zulke telefoontjes kreeg Jack Sandifort, manager bij de Rijkslogistiek, vlak voor het werkbezoek van de pDG en pSG. Jack: ‘Mijn antwoord; nee, we hoeven niet extra schoon te maken. Ik heb iedereen op het hart gedrukt dat we gewoon lekker ons werk moeten doen, zoals iedere andere dag. Maar dan merk je toch hoe trots de mensen zijn op hun werk. En graag een tandje bijzetten als er bezoek komt.’ Algemeen Manager Jeroen Mossing Holsteijn trapt het werkbezoek af met een presentatie. Daarna is het tijd voor een rondleiding. ‘Een klein inkijkje in een groots bedrijf,’ noemt Jeroen het. Waarom groots? Omdat de Rijkslogistiek in de haarvaten van heel de rijksoverheid zit. En van ons land. Van Maastricht tot Winschoten; deze collega’s komen overal en vormen door hun betrouwbare en beveiligde dienstverlening een belangrijke schakel in de weerbaarheidsketen en daarmee het continue functioneren van de rijksoverheid.

Beeld: © RBL

Fit en groen

Tijdens de rondleiding die Gea en Mark krijgen, komen belangrijke thema’s voor de Rijkslogistiek naar voren. Bijvoorbeeld: gezondheid en duurzaamheid. Jeroen: ‘Ons ziekteverzuim is de afgelopen tijd flink gedaald. We investeren volop in onze medewerkers, zodat zij fit en met plezier naar het werk komen.’ Er staat overal fruit, er zijn smoothieapparaten en stoelmassagekussens op alle locaties en de nieuwe voertuigen hebben een lagere instap die minder belastend is voor de chauffeurs.


Bijdragen aan weerbaarheid

Er wordt ook vooruit geblikt. Wat zijn bijvoorbeeld plannen voor de volgende periode? Jeroen: ‘Ik wil graag dat we nog beter worden in waar we al goed en onderscheidend in zijn: het garanderen van veiligheid in al onze logistieke diensten. Veiligheid en weerbaarheid worden steeds belangrijker, en ik zie graag dat de Rijkslogistiek daar binnen de rijksoverheid een sterk ondersteunende rol in speelt. En dat kunnen wij ook, dankzij onze mensen en expertise in het veiligheidsdomein zorgen wij er voor dat alle zendingen met een vertrouwelijk of gevoelig karakter veilig van A naar B gaan.’ Een mooie uitdaging, en daar volop voor gaan kenmerkt de Rijkslogistiek. Of zoals Vijay, planner van de afdeling Koeriersdiensten, het vandaag aan Gea en Mark omschreef: ‘Werken bij de Rijkslogistiek geeft keer op keer energie. Geen dag hetzelfde, en iedere dag volop kunnen doen waar we goed in zijn.’ Namens de Rijkslogistiek; ‘Dank Gea en Mark voor jullie bezoek vandaag en jullie enthousiasme en interesse!’