SG Vincent Roozen bezoekt Rijksorganisatie Beveiliging en Logistiek

‘Als jullie een dag niet werken, stopt de Rijksoverheid,’ concludeert Vincent al gauw tijdens zijn bezoek aan de Rijksorganisatie Beveiliging en Logistiek (RBL). Op vrijdag 19 april was de RBL als eerste shared-serviceorganisatie aan de beurt voor een werkbezoek van de secretaris-generaal (SG).

Klein inkijkje in een groots bedrijf

Vincent start zijn werkbezoek in Rijswijk bij de Rijkslogistiek (IPKD). Directeur van de RBL, Boudewijn van Nus, ontvangt Vincent. Vincent opent met: ‘Ik ben blij dat ik jullie vandaag kan bezoeken. Werkbezoeken aan de uitvoering vind ik essentieel om mijn werk goed te kunnen doen. Hier zie ik de papieren wereld op mijn bureau in de praktijk.’ Daarna geven de algemeen manager Rijkslogistiek Jeroen Mossing Holsteijn en twee collega’s een presentatie. De slogan van de Rijkslogistiek? ‘Veilig en Betrouwbaar’. Dat moet ook wel, aangezien de Rijkslogistiek verantwoordelijk is voor het transport van gerubriceerde informatie, geconditioneerd vervoer en waardezendingen. Maar ook voor zo’n 200.000 burgerbrieven van het Openbaar Ministerie. Kortom: de Rijkslogistiek zit dagelijks in de haarvaten van Nederland.

Vincent: ‘Tijdens werkbezoeken aan de uitvoering zie ik de papieren wereld op mijn bureau in de praktijk.’

Agressietraining en een gym

Na de presentatie volgt een ronde door de hoofdlocatie van de Rijkslogistiek. Een collega vertelt over zijn werk terwijl hij druk in de weer is met planningen: ‘Het kan soms voorkomen dat chauffeurs met agressie te maken krijgen, burgers zitten nou eenmaal niet altijd te wachten op een uitnodiging van het Openbaar Ministerie om bij een rechtbankzitting aanwezig te zijn. Daarom volgen we jaarlijks een agressietraining.’ Vincent merkt op: ‘Dus naast gewoon je werk kunnen doen, moet je ook de kunst van het de-escaleren beheersen en heelhuids thuiskomen. Een dubbele baan dus.’ Dat beaamt manager Rijksdocumenten Sjaak Midavaine: ‘Daarom willen we dat onze mensen weerbaar zijn en goed in hun vel zitten.’ Daarvoor is er onder meer in de loods een kleine gym ingericht, zo faciliteren en stimuleren we medewerkers om fit te blijven. Na een snelle blik op het wagenpark en laadplein, vervolgt Vincent zijn werkbezoek naar de ‘B’ van de RBL: de beveiliging.

Nederland veilig en vitaal

De Rijksbeveiliging (RBO) beveiligt maar liefst 450 rijkslocaties. Zo zet de Rijksbeveiliging zich dagelijks in voor een veilige Rijksoverheid. Manager operatie Rijksbeveiliging Chaibia Doufikar: ‘Mensen realiseren zich vaak niet dat de objecten die wij beveiligen essentieel zijn voor een vitaal Nederland. Maar we dealen ook met burgers die een ministerie binnenkomen en eisen de minister te spreken. En alles daartussenin.’ Vincent: ‘Ik denk meteen aan coronatijd. Toen ontevreden burgers boos voor de deuren van onze rijkspanden stonden. Dan is het een geruststellende gedachte dat jullie er zijn mocht het misgaan.’

Vincent: ‘Het is een geruststellende gedachte dat jullie er zijn mocht het misgaan.’

Maatschappelijk betrokken

RBO is een organisatie die midden in de maatschappij staat. Niet alleen omdat onrust in de samenleving direct effect heeft op het werk, maar ook omdat de Rijksbeveiliging een proactieve rol pakt in bijvoorbeeld arbeidsparticipatie. Chaibia: ‘De vraag is veel groter dan het aanbod. Dat maakt dat we scherp moeten zijn op wat we wel en niet doen. We proberen daarbij veel samen te werken met Binnenwerk.’ Via Binnenwerk kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag bij de overheid. Bij de Rijksbeveiliging kunnen deze mensen eenvoudige taken overnemen van de beveiligers, zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaken. Vincent: ‘Dat bewonder ik. Ik heb zelf bij een sociale werkvoorziening gewerkt en ik weet hoe een zinvolle baan mensenlevens mooier maakt. En het kan jullie eigen mensen ontlasten, een win-win dus.’

Ook maar een gewoon mens

Aan het eind van de dag praten Vincent, Boudewijn, Jeroen en Chaibia na. Boudewijn geeft Vincent mee: ‘Ik heb collega’s vandaag horen zeggen dat ze het bijzonder vinden hoe makkelijk je mengt op de werkvloer en hoe toegankelijk je bent. Dat wordt gewaardeerd.’ Vincent: ‘Dat vind ik fijn om te horen. Ik krijg na werkbezoeken ook weleens terug dat mensen zich realiseren dat ik ook maar een gewoon mens ben. Aan de ene kant een compliment, aan de andere kant geeft dat aan dat er nog een afstand valt te overbruggen tussen beleid en uitvoering. Daarom vind ik deze werkbezoeken zo belangrijk. En bij deze: nodig me vooral uit. Ik kan niet beloven dat ik morgen langskom, maar we gaan het wel inplannen.’

Meer weten?

De komende periode zal Vincent ook de andere shared-serviceorganisaties bezoeken.