DG VBR op werkbezoek bij RBL: “Onder de indruk van betrokkenheid en enthousiasme”

Maandagochtend, negen uur precies: het werkbezoek van Directeur-Generaal Vastgoed en Bedrijfsvoering Rijk (VBR) Yvonne van der Brugge-Wolring aan de Rijksorganisatie Beveiliging en Logistiek (RBL). Het begint met een ontvangst door directeur Boudewijn van Nus van RBL, bij de Rijkslogistiek (IPKD) in Rijswijk.

Werkbezoek DGVBR

Duurzaamheid

Na een presentatie door de algemeen manager Rijkslogistiek Jeroen Mossing Holsteijn, wordt er onder meer ingezoomd op de verduurzaming van het wagenpark met elektrische auto’s. Dit voorjaar worden er tussen de 50 en 60 nieuwe elektrische auto’s geleverd. Al veel langer staan er 24 laadpalen, waarvan 8 snelladers. Rijkslogistiek (IPKD) was hier in Rijswijk een absolute voorloper. De afdeling Rijksdocumenten rijdt nog dit jaar voor 95% elektrisch, de afdeling Koerier & Transport (K&T) zal dan volgen. En dat tikt aan, want elke chauffeur rijdt per jaar tussen de 100.000 en 125.000 kilometer, vertelt manager K&T Jack Sandifort. De DG kijkt er met trots rond en spreekt de ene na de andere medewerker aan. Ook twee medewerkers van Binnenwerk die auto’s wassen zonder water te gebruiken. “Hoe duurzaam wil je het hebben”, zegt manager Rijksdocumenten Sjaak Midavaine.

Specials

Op weg van Rijswijk naar Den Haag praat Jerry Prins van bureau Specials (SBZ) Yvonne bij over de werkzaamheden van dit team. Klokslag half elf stapt Yvonne binnen bij de Rijksbeveiliging (RBO) aan de Turfmarkt. Daar wordt ze opgevangen door manager Operatie Chaibia Doufikar, en door Ikram en Jan van Binnenwerk, die weer eens laten zien dat ze de verpersoonlijking zijn van gastvrijheid en vriendelijkheid.

Incidenten

In een meldkamer vol beeldschermen vertelt centralist Sander aan Yvonne over zijn brede werkveld. “Ik werk hier nu 28 jaar, maar er zijn geen twee dagen hetzelfde. Zojuist hadden we nog een bouwvakker die in zijn hand had gesneden. Daar hebben we direct BHV voor geregeld, en gezorgd voor vervoer naar het ziekenhuis. Zoiets gebeurt gelukkig niet elke dag, en ons werk is natuurlijk ook veel breder: van bewakingscamera’s, surveillance, deurtoegang, toegangspassen resetten, parkeergaragebeheer tot aan liftopsluitingen toe.”
Het gekste wat ik heb meegemaakt?, antwoordt Sander op de vraag van Yvonne: we hadden hier een keer iemand die als een vorm van protest zijn mond had dichtgenaaid, en een keer een mevrouw die zo wanhopig was dat ze met een pistool binnenkwam.”

DG VBR op werkbezoek bij RBL 2

Personeelswerving

Even later gaat de DG in gesprek met twee beveiligers die na een periode bij een particuliere beveiligingsorganisatie (PBO) vandaag hun eerste werkdag bij RBL hebben. Het interessantst aan hun werk vinden ze het observeren, het opsporen en analyseren van afwijkend gedrag. Via hen komt het gesprek op de werving van nieuw personeel. Geen makkelijke opgave in de huidige arbeidsmarkt. Maar met Meeroosteren en Het Nieuwe Evenwicht zet RBL alles op alles om zich toch te onderscheiden als werkgever, zegt Chaibia Doufikar: “We hebben in het hele land contacten met mbo-opleidingen, waar we stagiairs zoeken. Tegelijkertijd zorgen we voor meer diversiteit. We krijgen steeds meer vrouwelijke beveiligers, en sinds kort hebben we aan de Turfmarkt ook een aantal mannen achter de ontvangstbalie werken.” Yvonne laat zien ook van de details te zijn, en benadrukt het belang van vrouwelijke uniformen. Die blijken er gelukkig te zijn, al zijn er ook vrouwen die zeggen: geef mij maar gewoon een mannenuniform.

‘It should be fun’

Het laatste onderdeel van het werkbezoek is een lunch. Tijdens die lunch filosofeert Yvonne informeel met het hele directieteam over het sterker maken van het nieuwe merk RBL, en over een visie voor de toekomst: hoe groot en breed moet je als organisatie willen worden? En waar ligt onze toegevoegde waarde? En zo ontstaat er al pratend een nieuw idee over de relatie met de opdrachtgevers.
Aan het eind van het bezoek is de DG onder de indruk van de hoeveelheid informatie die ze vandaag bij de RBL-onderdelen Rijkslogistiek (IPKD) en Rijksbeveiliging (RBO) heeft opgedaan. “Maar ook van het enthousiasme en de betrokkenheid van de mensen. En ik vind dat belangrijk. Werk neemt tenslotte een groot deel van je leven in, dus it should be fun. Zeker in een relatief nieuwe organisatie als RBL is het belangrijk dat er rust in de tent is, en dat er een goede werksfeer heerst. Ik vond het heel erg leuk om op deze manier meegenomen te worden in het dagelijks werk van de RBL-medewerkers. Dit werkbezoek kleurt het plaatje veel meer voor me in. En dat is belangrijk, want als je weet wat de business is, kun je betere beslissingen nemen.”