Het Nieuwe Evenwicht: 'Bedrijfskritische locaties door de Rijksbeveiliging (RBO) bemenst'

Chaibia Doufikar is ruim drie jaar Manager Operatie en landelijk verantwoordelijk voor de Rijksbeveiliging (RBO). Met het project Het Nieuwe Evenwicht (HNE) is de Rijksbeveiliging (RBO) bezig om meer eigen beveiligers in te zetten op bedrijfskritische locaties, zoals het ministerie van Algemene Zaken, RIVM, de Belastingdienst en de Oosterscheldekering.

Dit project volgt uit een convenant dat de verhouding tussen de marktpartijen en de overheid regelt. In het convenant is tussen vakbonden, de ondernemingsraad en de Rijksbeveiliging vastgelegd dat  de Rijksorganisatie Beveiliging en Logistiek (RBL)/Rijksbeveiliging (RBO) de bedrijfskritische locaties met 100% ‘eigen’ personeel gaat bemensen. Dit gebeurt in goed overleg met de particuliere beveiligingsorganisaties (PBO’s). In mei 2023 heeft het Bestuurlijk Overleg RBL besloten om dit proces te versnellen. Dit is deels ingegeven door leveringsproblemen bij de particuliere beveiligingsorganisaties (PBO’s). HNE is een breed project. Het gaat niet alleen over inbesteding maar ook over het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, samenwerking met de ROC’s en de Rijksschoonmaakorganisatie (RSO).

Meeroosteren voor een betere werk-privébalans

Chaibia: “Gelukkig lukt het ons om nog steeds nieuwe beveiligers te werven. Dat is vooral omdat ze zien dat we een grote organisatie zijn en ze ons kennen. En we hebben het Meeroosteren geïntroduceerd. Dat geeft je als medewerker meer invloed op de balans tussen werk en privé. Dat zijn onze sterke punten, naast de secundaire arbeidsvoorwaarden en het opleidingsbeleid. Daarmee moeten we nieuwe mensen zien te verleiden.”

Het Nieuwe Evenwicht loopt nu twee jaar. In die tijd zijn er veel mensen aangenomen en is het aantal Rijksbeveiligers toegenomen. Chaibia: “Vanaf dit jaar moeten we kijken hoe dit verder gaat, vanwege een loonsverhoging bij de PBO’s. Maar we gaan de goede kant op, als je kijkt naar alles wat we op dit moment doen om meer Rijksbeveiligers te krijgen.”

Binnenwerk: maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Rijksbeveiliging (RBO) heeft daarnaast veel werk dat eigenlijk geen beveiligingswerk is, dat zijn oneigenlijke taken. Voor die taken worden via Binnenwerk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen. Chaibia: “En dat gaat heel hard. In het convenant streven we naar 25 mensen, maar het liefst komen er meer, zeker als we het landelijk kunnen uitrollen. Als we daar goede afspraken over kunnen maken, zou ik dat heel graag willen. Deze mensen doen echt fantastisch werk. Het vermaken van uniformen, het wassen van de bedrijfsauto’s, het schoonmaken van pc’s en beeldschermen, gasten ontvangen. Ze stralen vaak zo’n werkplezier uit.”